Thursday, 10 July 2014

Ramadhan 1435h

Assalamualaikum...

Sudah agak lama tak menulis di ruangan ini..terbiar sepi ruangan nie..sesepi hatiku yang merindukan arwah arjuna kesayangan..rindu-serindu-rindunya..Alfatihah

Di kesempatan ini daku ingin mengucapkan Selamat Berpuasa untuk semua..semoga kita memperoleh keberkatan dari bulan yang mulia lagi barokah ini..





Amacam dengan puasa korang? Posa jangan tak posa pulak ye..haa berbuka tu masak ke beli je dari param? Terpulang lah ye..kalo x sempat beli je lah kan..tapi kalo berkesempatan masak aje lerrr..lebih sedap dan lebih afdhal..dapat pahala pulak lagi tau! Tapi kena ikhlas la..kalo dah mcm nak berperang je bunyinya kat dapur tu lebih baik rentikan je masak tu..baik start moto gi param..hati tak sakit badan tak penat dosa boleh kita elak..eh terbebel lak ahkak nie..hehe

Setakat hari nie ahkak masih lagi le memasak untuk family kecik ahkak..alah masak campak2 je..masih lagi rajin..sok2 dah ujung2 entah le..harap2 rajin sokmo lerr..jom tengok ahkak masak ape sepanjang Ramadhan kali nie..antara sebahagian yang sempat disnap gambo nye..

















Dan yang paling latest semalam ahkak terlebih rajin masak rendang daging..sudahnye sampai ke pukul 8 baru dapat makan..terus ter skip terawih semalam..kesian ahkak kan..jom kita intai resepi..sedap rendang ni..raya ni boleh la try lagi resepi ni..gambar tak berapa menarik sebab ambil waktu malam..jadi lah kan dari xde langsung..kikiki






Rendang Daging

Bahan bahan:
1 kg daging - potong kecil 
2 pek kecil rempah kurma 
1/4 cawan kerisik 
Santan - 1 biji kelapa 
Garam 
Gula melaka/gula 
½ cawan air asam jawa/1-2 kpg asam
1 kiub ayam knorr - opsyenal

Bahan kisar:
2 labu bawang besar 
5 ulas bawang putih 
5 batang serai 
1 1/2 cm halia 
1 1/2 cm lengkuas 
25 biji cili kering

Bahan mayang: 
3 helai daun limau purut 
1 helai daun kunyit

Cara-cara:
Tumis bahan yang dikisar sehingga naik bau dan pecah minyak. Masukkan rempah kurma. Tumis lagi sehingga berbau.
Rebus daging seketika dengan pressure cooker (tak perlu jika guna daging batang pinang). Masukkan daging bersama air rebusan, kacau rata. Biarkan air daging kering sedikit.

Kemudian masukkan santan. Bila agak-agak daging dah lembut, masukkan air asam jawa/asam keping, garam dan gula. Masukkan daun limau purut.

Bila daging dah betul lembut, masukkan pula kerisik dan gaul rata. Masakkan sehingga kuah agak pekat. Akhir sekali masukkan daun kunyit yang dihiris halus.

Selamat mencuba!!

No comments:

Post a comment